Waarom een vaarvakantie? 
Als u houdt van:
– een prachtige natuur
– pittoreske plaatsen
– gezellige avonden aan boord
– heerlijk uit eten gaan
– vrijheid om te gaan waar u wilt
dan is de kans groot dat u zult genieten van een vaarvakantie. Bent u een sportief type? Dan kunt u in de zomer zwemmen naar hartenlust. Het hele jaar door kunt u wandelen of fietsen (vouwfietsen zijn te huur bij ons).

Wij merken bij onze gasten die voor het eerst huren, dat het vooral de mannen zijn die uitzien naar een vaarvakantie. Zij zien zichzelf al achter het stuurrad staan. De jachthaven in, het bruggetje door of de sluis in. Maar vrouwen blijken – als ze de kans krijgen – vaak beter te kunnen varen en het bovendien ook erg leuk te vinden om het jacht door smalle vaarwegen te sturen en aan te meren op de plaats van bestemming.

Als u uw kinderen betrekt bij het varen, ze vertelt over de natuur waar u door heen vaart en vaak uitstapjes maakt in de mooie plaatsen waar u aanmeert, dan zult u merken dat kinderen genieten van de vaarvakantie. In de zomer kunnen ze natuurlijk overdag zwemmen, ‘s avonds na het eten kunt u het ouderwets gezellig met ze maken als u bord- of kaartspellen meeneemt.

Hoe kan ik reserveren?
Via internet:
U kiest een schip en de periode, via onze vrijewekenlijst kunt u uitzoeken welke schepen voor welke termijn beschikbaar zijn, en boekt dit via ons boekingsformulier. Zodra wij de reservering binnen hebben krijgt u een email of telefonische bevestiging als de boeking akkoord is. U dient dan de akkoord knop aan te klikken in de bevestiging mail om de boeking te accepteren. Verder doet u binnen 10 dagen een aanbetaling van 50% van de huursom. Het restant van de huur voldoet u vier weken voor afvaart per bank overschrijving.

Telefonisch via +31 (0)515-423237 of mobiel 06-22496903: Wij zijn 7 dagen in de week telefonisch bereikbaar, en kunnen u informatie geven over beschikbare termijnen en mogelijkheden. Als u telefonisch boekt krijgt u via de mail het contract tevens factuur, bij ontvangst dient u de akkoord knop aan te klikken en doet u binnen 10 dagen een aanbetaling van 50% van de huursom. Het restant van de huur voldoet u vier weken voor afvaart per bank overschrijving.

Zijn afwijkende afvaartdagen ook mogelijk?
In het voor- en naseizoen is het ook mogelijk om een midweek, weekend of bijv. 10 dagen te huren. In het hoofdseizoen Juli en augustus is alleen volle week(en)verhuur mogelijk. Heeft u zelf wensen voor een bepaalde periode, neem contact met ons op per mail of via tel. +31 (0)515-423237. Voor Midweken rekenen wij, in het voor- en naseizoen 55% van de weekprijs, weekend is 60% van de weekprijs

Wanneer moet ik betalen?
Uw reservering is definitief als 50% van de huursom binnen 10 dagen na boeking bij ons is binnen gekomen. De rest van de huursom 50% dient 4 weken voor afvaart aan ons te worden betaald.

Hoe zit het met de waarborgsom en verzekering?
De schepen zijn ALL RISK verzekerd. Eigen risico bedraagt € 500,- voor alle schepen. Dit bedrag betaald u als waarborgsom contant bij de afvaart. Deze waarborgsom ontvangt u uiteraard terug als u het schip schoon, schadevrij en met complete inventaris weer aflevert. Bij te laat inleveren van het schip heeft de verhuurder het recht € 50,- voor ieder uur te laat, in rekening te brengen.

Is er een parkeerplaats voor de auto?
Voor het inschepen kunt u de auto dicht bij het schip parkeren. In onze haven is een bewaakte parkeerplaats waar uw auto gedurende uw verblijf aan boord gratis gestald kan worden.

Mogen wij fietsen meenemen/huren?
Het is toegestaan om uw eigen fietsen mee te nemen, ook kunt u fietsen bij ons huren. Als u in de haven meldt dat u fietsen mee heeft dan verzorgen wij schuimrubbers voor tussen de railing en de fietsen. Een fiets mee aan boord is ideaal om alle mooie plekjes bereikbaar te maken. Bovendien is een fiets handig bij het doen van boodschappen of een bezoek aan een museum, pretpark of subtropisch zwembad.

Wat voor kosten zijn er nog naast de huurprijs?
De volgende kosten komen er nog extra bij naast de huurprijs:
• Verbruik van brandstof
• brug en havengelden
Wij verwachten van u dat het schip bij teruggave van binnen en van buiten net zo schoon is als u het van ons heeft ontvangen. U kunt het schoonmaken ook door ons laten doen, wij berekenen voor de eindschoonmaak afhankelijk van het werk vanaf € 55,- voor binnen & vanaf € 35,00 voor buiten.

Wat is het vaargebied van de schepen?
Het vaargebied van onze schepen zijn de binnenwateren van Friesland, Groningen en Overijssel. Bij voldoende ervaring kunt u met schriftelijke toestemming andere vaargebieden bevaren. U dient dan zelf voor een waterkaart, verrekijker en kompas te zorgen. In sommige gebieden of rivieren zijn zwemvesten verplicht. Deze kunt u bij ons huren..

Mag ik in Sneek liggen tijdens de Sneekweek?
De Sneekweek vindt jaarlijks plaats tijdens de eerste volle week van augustus. Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden in verschillende categorieën op Sneekermeer. Tevens worden er verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd in Sneek. Door de enorme drukte is het niet aan te raden om een ligplaats in de stad te zoeken. U kunt uiteraard bij ons vanuit de haven de stad bezoeken. Let wel, wij verhuren onze jachten niet aan jongeren die de Sneekweek willen vieren!

Moet ik ervaring of een vaarbewijs hebben?
Al onze schepen kunt u besturen zonder een vaarbewijs. Zonder of met weinig ervaring is het verplicht een vaarinstructie te nemen. Voor beginnende watersporters hebben wij dan ook een aantal instructeurs, die van U in twee tot vijf uur een goede stuurman maakt. Ook de bemanning krijgt instructie met het afmeren en hoe om te gaan met de trossen en stootkussens. Aan deze vaarinstructie zijn kosten verbonden vraag naar de mogelijkheden.

Ik heb geen ervaring, is dat erg? 
Dat is geen probleem. U dient dan bij afvaart een korte vaarcursus te volgen.
Deze Schipperstraining op de eerste dag van uw vaarvakantie is verplicht voor beginners.

Ik heb dus ook geen vaarbewijs, is dat erg? 
Nee, u hebt voor onze schepen geen vaarbewijs nodig. Op schepen boven de 15 meter lengte en schepen die sneller varen dan 20 km per uur geldt deze verplichting wel.

Is varen niet eng? 
U zult even moeten wennen aan het jacht, hoe die reageert op uw handelingen en de invloeden van buitenaf zoals de wind. Gelukkig heeft u op het water ruim de tijd om te wennen aangezien varen met een snelheid van ca. 10 kilometer per uur gaat. En dat is een stuk langzamer dan uw auto. En autorijden vindt u allang niet eng meer.

Waar kan ik naartoe varen? 
Friesland heeft een uitgebreid netwerk van meren, kanalen en riviertjes. U kunt in Friesland zelf zonder problemen weken varen. Maar u kunt ook naar het mooie Noord-Overijssel (Zwartsluis, Kampen, Zwolle) en naar de Noordoostpolder (Emmeloord, Urk).

Welke routes zijn er? 
De bekendste route is de Friese meren route maar er zijn vele routes mogelijk. Het leukst is om die zelf samen te stellen. U krijgt de waterkaarten van de ANWB mee aan boord, hierop vindt u de diepte van het water en de hoogte van de bruggen. In het ‘boordboek’ vindt u de hoogte en de diepgang van uw jacht. Zo weet u eenvoudig waar u wel en niet kunt varen. Kijkt u ook eens op Omgeving voor een overzicht van vaarroutes in de omgeving. Uiteraard adviseren wij u graag.

Hoe vind ik een ligplaats? 
Aan boord heeft u vaarkaarten van de ANWB en Wateralmankak 1 en 2. Hierop staan de ligplaatsen aangegeven. Er zijn twee soorten ligplaatsen.
Jachthavens: veel jachthavens hebben plaatsen voor passanten. Voor een overnachting in een jachthaven betaalt u variërend van    € 1,- tot € 2,50 per meter lengte jacht per nacht. Ook betaalt u een klein bedrag, toeristenbelasting, per persoon (doorgaans minder dan  € 1,- per persoon).
Aanmeerplaatsen: de aanmeerplaatsen staan ook op de vaarkaart. Deze plaatsen bevinden zich vaak aan de kade bij een dorp, maar ook in de vrije natuur! Voor de eerste plaatsen betaalt u doorgaans een vergoeding. In de provincie Friesland zijn 3500 verschillende locaties in de vrije natuur waar u gratis kunt overnachten, de zogenaamde Marrekriteplaatsen. U heeft hier natuurlijk niet de faciliteiten die een jachthaven biedt, maar u kunt wel genieten van de stilte en de schoonheid van de natuur. Vergeet niet een Marrekrite vlaggetje te kopen.

Wat gebeurt er als ik per ongeluk schade vaar? 
Onze schepen zijn voor het varen op de Nederlandse binnenwateren allrisk verzekerd met een eigen risico gelijk aan de waarborgsom Zolang u zich aan de regels houdt, rustig vaart en goed met uw reisgenoten overlegt waar en hoe u wilt aanmeren, dan kan er weinig misgaan. Aan boord bevinden zich vele ‘ fenders ‘, dit zijn stootkussens. Als u ervoor zorgt dat deze tijdens het aanmeren op de juiste plek hangen, dan kan er weinig misgaan.

Wat is er allemaal aanwezig aan boord? 
Onze schepen zijn compleet uitgerust, klikt u op de Inventarislijst voor een overzicht. Natuurlijk heeft ieder jacht een koelkast met een kleine vriezer aan boord. Zelf koken is geen probleem, ieder jacht heeft een gasstel. Voldoende kussens met slopen. Tegen een vergoeding van € 17,50 pp kunt u schoon beddengoed bij ons huren. Ligt u liever onder uw eigen beddengoed dan adviseren wij u om dit mee te nemen.

Wat moet ik zelf meenemen? 
Boodschappen: uw dagelijkse boodschappen kunt u zelf meenemen of voor uw vertrek in Sneek kopen. Direct bij ons in de buurt is onder andere een Lidl een Albert Hein en Jumbo. Natuurlijk kunt u ook besluiten onderweg een aantal keer aan de wal te gaan om inkopen te doen.
Beddengoed: u kunt beddengoed (dekbed+lakenpakket) bij ons huren tegen een vergoeding van € 17,50 pp. Kussens met slopen zijn aan boord.
Bordspellen & boeken: natuurlijk alleen als u hiervan houdt.
Contant geld: overnacht u in jachthavens dan betaalt u hiervoor vaak met muntgeld. Voor het passeren van bruggen heeft u kleingeld nodig. Hoeveel is afhankelijk van de route die u vaart. Zorgt u ervoor dat u tussen de 15 – 20 euro kleingeld bij u heeft. Als u moet betalen dan staat het op de brug aangegeven. U betaalt het bruggeld tijdens het passeren van de brug. De brugwachter heeft een soort vishengel met een klompje. Als uw reisgenoot buiten staat terwijl u langzaam door de brug vaart dan werpt de brugwachter het klompje en kan uw reisgenoot het bruggeld betalen.

Hoe zit het met de sanitaire voorzieningen aan boord? 
Op ieder motorjacht is/zijn een toilet(ten) aanwezig. Het toiletpapier mag MAXIMAAL 1 – 3 lagen toiletpapier zijn, dit om voorstopping te voorkomen. Ook is er op elk jacht een douche aanwezig. Realiseert u zich wel dat de douches niet allemaal even groot zijn. Bij veel jachthavens kunt u tegen een kleine vergoeding gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen in de haven.

Kan ik elektronische apparatuur aansluiten aan boord? 
Alle motorjachten hebben een 220V omvormer aan boord, (zie specificatie per schip). Dit betekent voor laptop, telefoon, camera etc. is het ruim voldoende. Zware apparaten (koffiezetapparaat, haarföhn of stofzuiger) kunnen beperkt aangesloten kunnen worden.  Op veel ligplaatsen kunt u tegen een kleine vergoeding gebruik maken van een walstroomaansluiting zodat u onbeperkt de zwaardere apparaten kunt gebruiken.
Wij vertellen u waar u de kabel kunt vinden en hoe u deze kunt aansluiten. Dan kunt u ook zwaardere apparaten aansluiten

Zijn huisdieren toegestaan?
Op een aantal jachten is het toegestaan 1 huisdier mee te nemen. Wij rekenen € 45,00 per huisdier per week of deel daarvan.

Meer vragen? 
We hopen dat met bovenstaande informatie vele vragen zijn beantwoord én dat u enthousiast bent geworden om, wellicht voor het eerst, op vaarvakantie te gaan. Heeft u andere vragen of wilt u graag een jacht huren, mailt u ons via info@yachtcharterdewaterpoort.nl of vult u ons Contactformulier in.

Kijk ook eens op ons Gastenboek waar een aantal reacties van onze lieve gasten staan en in Foto album voor meer foto’s van onze gasten of ga direct naar ons Jachten overzicht.