Vaarvakantie met de kinderen

Voor iedere vakantie worden de nodige voorbereidingen getroffen. Welke route ga je bijvoorbeeld nemen naar de bestemming? Welke steden ga je bezoeken? En wat is er allemaal te doen in de buurt? Maar wanneer je gaat varen met kinderen, ziet zo’n voorbereiding er heel anders uit. Hieronder volgen een aantal handige en nuttige tips voor een vaarvakantie met de kinderen.

1. Voldoende ruimte en veiligheid aan boord

Wanneer je met kinderen gaat varen, moeten zij zich optimaal kunnen vermaken. Huur daarom een motorjacht of zeiljacht die ten eerste voldoende ruimte biedt. Denk hierbij aan een jacht met een ruime salon met een handige tafel en een bank waarop de kinderen spelletjes kunnen spelen, zich kunnen vermaken met een tablet en kunnen lezen en/of tekenen. Maar vergeet de veiligheid van het schip niet. Een boot met een zij-ingang naar de salon die alleen via een gangboord bereikbaar is, is bijvoorbeeld niet geschikt voor kinderen. Kies daarom voor een boot met een kuip of achterdek met reling. Vanaf het achterdek of kuip heb je continu zicht op de kinderen tijdens het varen.

2. Kindvriendelijke havens

Wanneer je gaat varen met kinderen, is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Belangrijk is dat je je motorboot of zeilboot tijdens de vaarvakantie aanlegt in een kindvriendelijke haven. Waarschijnlijk kom je je avond prima door op het achterdek met een goed boek of telefoon, maar voor kinderen ligt dit toch anders. Friesland heeft voldoende kindvriendelijke havens, maar ook de andere provincies bieden prima voorzieningen voor kinderen van alle leeftijden.

3. Huur een tourbootje voor de kinderen

Wanneer je je motorboot of zeilboot niet te vaak of te lang wilt aanleggen, dan moet je toch gaan zoeken naar een andere afleiding voor de kinderen. Een tourbootje of rubberboot is hiervoor de perfecte oplossing. De kinderen kunnen in het tourbootje gaan zitten, terwijl deze door de boot getrokken wordt. Of laat de kinderen zelf varen met een buitenboordmotor. Zijn de kids daar nog net wat te jong voor? Dan vaar je toch gezellig mee! En vergeet de zwemvesten voor de kinderen niet.

4. Boek een zwemvest voor de kinderen

Jouw vaarvakantie in Friesland of andere mooie regio’s in Nederland moet onbezorgd zijn. Je moet je geen zorgen hoeven maken over waar de kinderen zijn. Je gaat tenslotte op vaarvakantie om te kunnen ontspannen! Ook al kunnen de kinderen al een beetje zwemmen of hebben ze zelfs hun A diploma gehaald, boek een zwemvest voor de kinderen. Zeker wanneer het weer omslaat en de omstandigheden even minder zijn dan verwacht. Zeker wanneer je gaat varen op bredere wateren met beroepsvaart.

5. Neem voldoende speelgoed mee en zorg voor afleiding

Voor jouw gevoel is een vaarvakanatie optimaal genieten. Maar misschien denken de kinderen daar wel anders over. Zeker de momenten wanneer je van A naar B wilt varen kunnen nogal lang duren voor de jonge vakantiegangers. Neem voldoende speelgoed mee en zorg voor afleiding. Denk aan spelletjes, knuffels, tekengerei, tablet etc. Zorg voor de momenten waarop je iets langer vaart ook voor wat lekkers. Zo komen zij deze momenten prima door. Tenslotte is het maar 1x vakantie, niet te moeilijk doen dus…

6. Leg regelmatig aan

Kinderen hebben ruimte nodig en zeker tijdens de vakantie. En dat is nu net dat ene wat een motorjacht of zeiljacht je niet kan bieden. In ieder geval niet de ruimte die kinderen nodig hebben. Leg regelmatig aan in een leuke plaats of op een mooie veilige plek die meer te bieden heeft dan alleen een aanlegsteiger. Zorg dat je speelgoed meeneemt voor buiten, zoals een voetbal, badmintonrackets, jeu de boule ballen, etc. Speel lekker met de kinderen, dan vinden ze hartstikke leuk.

7. Perfecte aanlegplaatsen voor kinderen

Kijk tijdens de vaartocht op de waterkaart of er aanlegplaatsen voor kinderen staan aangegeven. Wanneer dit niet helemaal duidelijk is, kun je onderweg uitkijken naar mooie plekken voor de kinderen waar je de boot kunt aanleggen bij een grasveld of recreatieterrein. In Friesland heb je prachtige aanlegplaatsen in de natuur, één daarvan is de Marrekrite. Maar ook de kleine eilandjes in de meren waar het toegestaan is om het jacht aan te leggen is verzekerd van echt succes. Denk aan de Langehoekse Poelen, De Leijepolle en de Nije Krûspolle, allen in de Fluessen.

8. Activiteiten en attracties voor de jonge vakantiegangers

Wat het ook echt goed doet bij kinderen tijdens de vakantie met een boot, is een bezoek brengen aan een attractiepark, activiteitenpark of ander op kinderen gericht uitstapje. Denk hierbij aan Het Kameleondorp in Terherne, Aquazoo, Sybrandy’s Speelpark etc. Plan voordat je vaarvakantie begint alvast een kindvriendelijk uitstapje in. Zo kun je je vaarroute erop aanpassen en je weet van te voren dat deze dag in het teken van de kinderen zal staan.

9. Betrek de kinderen bij het varen en aanleggen

Misschien niet helemaal volgens de regels… Maar de kinderen vinden het fantastisch om even aan het roer te staan. Uiteraard samen met een van de ouders op een moment waarop dit verantwoordelijk is. Ook het aanleggen leent zich er uitstekend voor om kinderen er bij te betrekken. Hierdoor krijgen de kids ook meer plezier aan een vakantie op een boot.

10. Mobiele apparaten

Een vaarvakantie is genieten van de rust en alles wat de prachtige natuur op en rond het water te bieden heeft. Maar mocht het voor de kinderen toch net allemaal iets te lang duren met de beperkte bewegingsruimte, laat ze dan lekker vermaken met mobiele apparaten. Dit biedt tenslotte rust voor iedereen als dat even nodig is. Ook er handig als je je moet concentreren voor de brug, sluis of bij het binnenvaren van de jachthaven. Voordat je vertrekt, is het handig om even te kijken naar de openingstijden van de bruggen en sluizen.

Voor meer ideeën en tips: https://go-kids.nl/friesland/Varen-met-kinderen-in-Friesland

Wij wensen je een hele fijne vaarvakantie!