Voorrangsregels op het water

Bij Yachtcharter De Waterpoort verhuren wij 7 zeer goed onderhouden motorjachten, voor 2 tot 12 personen. Alle boten zijn compleet ingericht voor een onbezorgde vaarvakantie in Friesland. Een vaarbewijs is voor onze schepen niet nodig. Heeft u helemaal geen vaarervaring? Dan is een vaarinstructie vooraf mogelijk. Maar voordat u het water op gaat is het van belang dat u kennis heeft van de voorrangsregels op het water. Zo blijft varen veilig voor iedereen. Op deze pagina leest u wie er wanneer voorrang heeft op het water.

Grote schepen gaan voor kleine schepen

Wanneer u recreatief gaat varen, zal dat vast met een motorjacht of zeilboot zijn die korter is dan 20 meter. Vanuit de voorrangsregels op het water worden dit kleine schepen genoemd. Passagiersschepen, veerponten, sleep- en duwboten en vissersschepen, die actief aan het werk zijn, hebben altijd de rechten van ‘groot’. Zelfs als deze schepen korter zijn dan 20 meter.

Stuurboord gaat voor bakboord

Vaart u in de betonde vaargeul aan stuurboordzijde van het hoofdwater? Dan heeft u voorrang op de schepen die het hoofdvaarwater op willen varen. Let op! Er bestaat namelijk wel een uitzondering. Wanneer er een schip uit een betond nevenwater komt varen moeten kleine schepen op het hoofdwater voorrang verlenen aan grotere schepen die van het betond nevenwater komen.

Zeilschepen hebben voorrang op motorboten

Een kleine motorboot (tot 20 meter) moet voorrang verlenen aan een klein zeilschip (tot 20 meter) of een roeiboot, als hun koersen kruisen en geen van de boten aan stuurboordwal vaart. In deze situatie verleent een grote motorboot of een groot zeilschip voorrang aan het schip dat van stuurboord nadert. Let op! Ook een zeilschip wat op de motor vaart wordt beschouwd als een motorboot.

Motorboten onderling

Wanneer u met één van onze motorboten op ruim water een ander klein motorjacht in de koerst moet kruisen en jullie varen geen van beiden aan stuurboordwal, dan krijgt het schip dat van stuurboord nadert voorrang. Rechts heeft dan dus voorrang.

Zeilschepen onderling

Ook al verhuren wij vanuit onze jachthaven in Sneek geen zeilschepen… toch vullen we de regels voor je aan om een veilig en compleet beeld te krijgen van de voorrangsregels op het water. Een klein zeilschip met het zeil over bakboord heeft voorrang op een klein zeilschip met het zeil over stuurboord. Varen de schepen beide met het zeil over dezelfde boeg? Dan heeft het schip dat het hoogst aan de wind vaart, voorrang.

Hoofdvaarwater – nevenvaarwater

Wanneer u vanuit een haven of nevenvaarwater een hoofdvaarwater opvaart dan wel oversteekt of andersom, dan mag u andere vaarweggebruikers niet hinderen. Kleine schepen moeten altijd voorrang verlenen aan de grote schepen.